Sokféle pite létezik, bevallom a hagyományos pite tésztát csak az almás pitében szeretem, azt is csak akkor ha igazán megfelelő a tészta töltelék arány, tehát kevés tészta, sok töltelék 🙂 A szilvás pite pedig világ életemben kelt piteként volt nálunk az étlapon 🙂
Most ötvöztem a vidéki nagyim receptjét a modern kor diétájának megfelelően 🙂 Személy szerint nagyon szeretem az Éléskamra paleo lisztkeverékeit, nekem ezek a kedvenceim. Glutén- és tejmentes termékek, amik nagyon megbízhatóan működnek, még akkor is ha én időnként egy kicsit eltérek a javasolt recepttől 🙂 Tehát mintha nekem találták volna ki őket 🙂 Másik nagy előnyük, hogy egyrészt nem kell otthon kotyvasztanom a lisztkeveréket, valamint a kis kiszerelésnek köszönhetően nem kell felesleges liszteket tárolnom…
A keltes élmény lisztkeverék pedig az abszolút kedvenc nálam, ezért is lett a pite neve keltes szilvás pite 🙂
Hozzávalók:
tészta: 20 dkg keltes élmény lisztkeverék, 4 tojás, 20 ml friss citromlé, 120 ml víz, 30 g szőlőmagolaj, 30 g eritrit, 1 kávéskanál fahéj
töltelék: 50 dkg szilva, 15 dkg eritrit, 2 evőkanál fahéj, 2 evőkanál cassava gari vagy no carb daramix
A 4 tojást felvertem, majd kivettem belőle kb 2 evőkanálnyi mennyiséget a pite lekenéséhez. A többit összekevertem a citromlével, olajjal, eritrittel, vízzel és hozzáadtam a lisztet és a fahéjat.
30 percig pihent a pulton. Addig a szilvát megpucoltam, félbevágtam és összekevertem az eritrites fahéjjal.
Sütőpapírral béleltem a tepsit (21×25 cm), előmelegítettem a sütőt 160 fokra.
A tésztát úgy osztottam el, hogy egy picit több kerüljön az aljára, kevesebb a tetejére, úgy 65-35 % arányban. Lisztezett felületen (ehhez én mindig manióka lisztet használok) méretre nyújtottam az alját, beletettem a tepsibe és megszórtam a darával. Rápakolgattam a felezett szilvát, majd betakartam a tészta másik részével.
Előmelegített sütőben, alsó-felső sütés, légkeverés, 35 perc alatt lett kész.
Már a sütőben is csuda szép volt, hát még az illata 🙂