Ha valami nagyon finomra vágy, amit ehetsz sós ételekhez, de desszerthez is, ezt a vörösborban sült szilvát nem szabad kihagynod. Bár utolsó percek, de még kapható szilva a piacokon vagy akad néhány szem a szilvafán 🙂
Megsúgom azt is, fagyasztott szilvából is remekül elkészíthető, csak kicsit tovább kell sütni…
Én évek óta készítem, a vörösborban sült meggy mintájára, de nagyjából tavaly alakult ki a végleges receptem rá… Vagyis azóta bár sütöttem párszor (még) nem változtattam rajta 🙂
Hozzávalók: 1 kg szilva kimagozva, 7 dl vörösbor – én jó minőségű száraz vörösbort ajánlok hozzá, 1 teáskanál őrölt kardamom mag, 1- 2 rúd fahéj
A kimagozott szilvát összekeverem a kardamommal, sütőtálba rendezem – nem kell nagy tál, nem baj, ha halmozottan van a szilva benne – beledugom a szilva közé a fahéj rudat és felöntöm a borral.
Sütőbe teszem, 200 fokon hagyom hogy felforrjon a bor, aztán visszaveszem 150 fokra és addig sütöm, míg lekvár állagú lesz, vagyis a bor eltűnik, csak a szilva marad.
Hát, már az illata is mennyei, de az ízét nem is lehet szavakba foglalni 🙂
Két baj van ezzel a szilvával: ha egyszer megkóstolod, függő leszel… a másik, no a másik a mosogatás, a sütőtálra ráfér egy kis sikálás, de el kell hinnetek, nagyon megéri 🙂
Ha forrón üvegbe tesszük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni remekül el lehet tenni télre a kamrába.