Rakott kelkáposzta kölessel

Rakott kelkáposzta kölessel

Rizs helyett kölessel készült a rakott kel, természetesen tejtermék mentesen és elmondhatom, itthon senkinek nem okozott csalódást a csere 🙂 Lényegesen egyszerűbben készült, nem kellett külön rizst főzni, valamint krémessége nagyon jól pótolta a hagyományos tejföl hiányát.

Élettanilag nem sok különbség van a rizs és a köles között, glikémiás indexe csak picit jobb a kölesnek, szénhidrát tartalma valamivel kevesebb, viszont több fehérjét tartalmaz. Ennek az apró szemű gabonának a sokat vitatott lúgosító diétákban tulajdonítottak nagy szerepet… Én a tejmentes diéta egyik alappilléreként tekintek rá, remekül használható ugyanis például túró helyett (köles túró, köles körözött) valamint a köles liszt is nagyon hasznos különböző tészták készítésekor.

A rakott kelben pedig egy kifejezetten krémes, tejes jelleget kapott az étel tőle.
De ha másért nem, a változatossági mutatónk (bocs, szakmázok egy kicsit 🙂 ) konyhai javítása érdekében biztos, hogy érdemes kipróbálni 🙂

Rakott kelkáposzta kölesselHozzávalók: 1 közepes kelkáposzta, 40 dkg darált pulyka comb, 10 dkg köles, 2 dl zabtejszín, 1 mokkáskanál citromlé, 2 evőkanál olaj, 1,5 dl alaplé, hagyma, fokhagyma, só, bors, ízlés szerint csipet őrölt kömény

A kelkáposztát sós vízben előfőzöm. Én ezt nagy fazékban teszem, félbevágva a káposztát. Utána darabolom.
A hús alá kevés hagymát, fokhagymát dinsztelek, majd átpirítom, fűszerezem.

Sütőtálba rétegezem, a következő képen, alulra káposzta, rá a száraz köles,

Rakott kelkáposzta kölessel

utána a hús, a szaftjával együtt

Rakott kelkáposzta kölesselEzt meglocsolom alaplével, majd megkenem az előkészített “zabtejföl” felével. A zebtejfölt úgy készítem el, hogy összekeverem két kanál olajjal a zabtejszínt és hozzáadok pár csepp, egy szűk mokkáskanál citromlét.
Aztán beborítom a káposzta másik felével

Rakott kelkáposzta kölesselés megkenem a “zabtejföl” maradékával.

180 fokos sütőben, lefedve sütöm 20 percig majd eltávolítom a fedelet és légkeveréssel még 10 percig sütöm.

Rakott kelkáposzta kölesselMindenképp érdemes egy próbát tenni (enni) vele 🙂 Kölest most az Ataisz webáruházából rendeltem hozzá.

Pin It

Vélemény, hozzászólás?