Egyik kedvenc zöldségfélém a spenót nagy testvére a mángold, ami nagyon sok vitamint tartalmaz, ráadásul gyönyörű színekben pompázhat. Nem egy túl igényes növény, de az idén nyáron nekem épp csak elvegetált a kertben…
A nyári vegetáció után ősszel erőre kapott és gyönyörű bokor lett belőle, aminek utolsó leveleit a napokban a fagy előtt mentettem meg az asztalunkra. Ezek a csodaszép roppanós nagy levelek szerintem kiabálnak egy kis töltelék után 🙂
Egyébként a mángold nagyon finom főzeléknek (hasonlóan, mint a spenót) elkészítve, vagy az apró levelek salátába is jól illenek.
Én most egy glutén-, tej-, tojásmentes töltikét készítettem belőle, különlegessége, hogy a fűszerezése is gyomor kímélő a tölteléknek, mert bors helyett az Ataisz adalékanyagmentes borspótló fűszerkeveréke került bele, ami ízében nagyon hasonló, de tisztán zöld fűszerekből készült.
Hozzávalók: 6 db szép nagy mángold levél, 10 dkg darált hús, 10 dkg nyers cukkini, 10 dkg házi füstölt sonka, vékonyra szeletelve, 1 duci gerezd fokhagyma, só, borspótló fűszerkeverék, csipet kömény, 1 evőkanál olíva olaj, 1 csapott teáskanálnyi tápióka keményítő
A mángold leveleket megmostam és lecsöpögtettem, szárukat levágtam. Amíg száradtak elkészítettem a tölteléket. A nyers cukkinit néhány kanál vízzel (hogy jól vigye a turmix) leturmixoltam és a húshoz kevertem a fűszerekkel együtt. A cukkini hivatott a zsemle helyett kicsit meglazítani a húst és ezt a feladatott remekül be is tölti. Mivel itt pici mennyiségről van szó, fele-fele arányban dolgoztam vele, nagyobb mennyiségnél kicsit csökkentem a cukkini adagot.
A mángold levelet kiterítettem, rátettem a sonkát, arra töltelék húst. Valahogy így, a fotó nem lett túl jó, de a lényeg látszik rajta… maszatos kézzel, fél kezes megoldásban csak így sikerült 🙂
Alulról felfelé, mint a töltött káposzta tölteléket feltekertem, a széleit bedugtam, hogy sehol ne jöjjön ki a töltelék.
Egy serpenyőbe (lehet lábas is, csak legyen fedele!) megmelegítettem a z olajat, a megmaradt sonkát felcsíkozva beletettem, belenyomtam a fokhagymát, és maradék 2-3 levél mángoldot apróra vágva hozzáadtam. Átforgattam, majd belehelyeztem a töltikéket, felöntöttem kb 2 dl vízzel és lefedtem.
20 percig pároltam a fedő alatt, aztán megfordítottam a töltikéket és még 10 percig főztem, szintén fedő alatt.
Amikor elkészült, a töltikéket kivettem egy tányérra, felemeltem a hőt a serpenyő alatt és a visszamaradt fokhagymás, mángoldos, sonkás szaftot egy pici tápióka keményítővel mártás sűrűségűre sűrítettem. Itt előfordulhat, hogy kell egy pici víz még hozzá, ízlés szerinti sűrű legyen a mártás. Kiforraltam és a kiszedett töltikékre mertem.Sajnos szép színeit így a mángold elveszíti, de az ízek kárpótolnak 🙂