Bejgli, glutén-, tej-, és cukormentesen

Bejgli, glutén-, tej-, és cukormentesen

December első bejegyzése mi más lehetne, mint a bejgli… Van már hagyományos bejgli recept az oldalon, most mutatom az általam nagyon kedvelt gluténmentes bejgli változatot.

Többféle lisztből lehet gluténmentes bejglit készíteni, én most annak a receptjét mutatom meg, amivel kezdőként is nagyon egyszerű dolgozni. Ebből az adagból én 4 rúd bejglit készítek, aminek most hagyományos dió és mák tölteléke lett.

Bejgli, glutén-, tej-, és cukormentesenHozzávalók: 52 dg Mix per Panne liszt, 15 dkg tejmentes Vénusz margarin, 10 dkg tejmentes zsír, 3 dkg 4 édes, 8 g élesztő, 3 tojás sárgája, 1 dl rizstej, csipet só
Töltelék:
Mákos (2 rúd) 25 dkg mák, 8 dkg 4 édes, 8 dkg méz (édesítőre cserélhető), 1 vegyszermentes citrom reszelt héja, 80 ml víz, csipet fahéj, ízlés szerint mazsola
Diós (2 rúd) 25 dkg darált dió, 8 dkg 4 édes, 8 dkg méz, 1 vegyszermentes narancs reszelt héja, 70 ml víz, ízlés szerint mazsola

A margarint és a zsírt olvasztott formában a liszthez adom, rá morzsolom az élesztőt, hozzáadom a rizstejet, tojássárgáját, az édesítőt és a sót és alaposan összegyúrom a tésztát. Az összegyúrt tésztát 4 részre veszem, zacskóba teszem és egy órára a hűtőbe teszem pihenni.
Közben elkészítem a tölteléket. A hozzávalókat összekeverem és pár perc alatt alacsony hőfokon összefőzöm. Kihűtöm felhasználás előtt.
A tésztát téglalap alakúra nyújtom, én szeretem vékonyra nyújtani, de van akinek a kedvéért vastagabb tésztaréteggel is készül 🙂 A téglalapra kenem a töltelék felét és feltekerem. A hagyományos bejgli receptnél találtok fázisfotókat is.

A bejgliket sütőlemezre teszem és először tojássárgájával kenem le, majd 20-25 perc múlva fehérjével és megszurkálom egy villával vagy hústűvel, hogy a gőz távozni tudjon, kisebb legyen a repedés esélye.
Előmelegített 160 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütöm.

Bejgli, glutén-, tej-, és cukormentesenBejgli, glutén-, tej-, és cukormentesen

Pin It

Vélemény, hozzászólás?