Az egyben sült húsok egyik legjobb elkészítési módja szerintem a cserépedényben való lassú sütés. Nem kell hozzá más, csak egy méretes cserépedény aminek van fedele és egy szép darab hús… Innen már csak a fantázia szabhat határokat…
Bár még messze a szilveszteri lakoma ideje, ráadásul ez a fogás nálunk hetekkel ezelőtt készült, de mondhatom próbasütésnek is az év végi lakomára 🙂 Nálunk rendszeresen készül egyben sült hús, hiszen felvágottat nem eszünk, az ilyen húsok pedig remekül helyettesítik azt is, hiszen hidegen, melegen egyaránt remek, valamint nagyon egyszerűen készíthető belőle utána akár húskrém, akár saláta vagy bármilyen reggeli szendvics.
Tehát ne állj ellen, ha egy szép nagyobb darab hús rád kacsint a hentesnél 🙂
Nekem egy szép darab csontos malactarja rabolta el a szívem, így bár kettőnkre méretes adagnak tűnhet elsőre, de szatyorba, majd sütőbe került.
Így aztán nem csak vasárnapi ebédünk készült el egy délelőtt alatt, de volt még belőle két vacsora és reggeli szendvicsekbe is jutott ilyen-olyan módon. Az már csak hab a tortán, hogy a csontok is hamar elfogytak, Jamie egyáltalán nem bánta, hogy csontos húst süt a gazdi 🙂
Hozzávalók: 2 kg csontos malactarja, 2 evőkanál mustár, 2 evőkanál olaj, bors, rozmaring, csipet kömény, 2 babérlevél, 4%-os sóoldat (1 liter víz 4 dkg só), 1-2 fej fokhagyma, 1-2 dl sör
A húst egy éjaszakára 4%-os sóoldatba teszem, ami azt jelenti, hogy 1 liter vízhez 4 dkg sót számítok, 2 literhez 8 dkg, stb Ebben fürdőzik a hús a hűtőben. A bőrét már előtte bevagdostam, hogy jól átjárhassa az oldat. Reggel kiveszem belőle és hagyom lecsöpögni, leszáradni.
A mustárt (paleo és egyéb diétában cukormentes) és az olajat kikevertem, elkevertem benne a babérlevél kivételével a fűszereket. A húst bekenegetem a fűszeres mustárral, a bőre kivételével, de a csontos részeknél is, jó alaposan.
Ezután nincs más dolgom, mint a cseréptál aljára egy dl vizet önteni, belerakni a húst, a fokhagymákat keresztben félbevágva és a babérlevelet is beledobni. Lefedni és 140 fokos sütőben tenni. 4 órán keresztül semmi dolgom vele.
Mikor már puha a hús mindenhol, leveszem a fedőt 180 fokra állítom a sütőt, meglocsolom a bőrét sörrel és ropogósra sütöm
Ha tetszett a recept, érdemes elolvasnod ezt és ezt is 🙂