Epres spárgasaláta

epres spárgasaláta

Eper és spárga együtt? Határozottan igen a válasz! Többször készítettem már, többféle változatban, most az egyik kedvencemet mutatom, hiszen mindkettő most érkezik a piacokra 🙂

Ez a recept egy picit különbözik az általam már megosztott eperrel készült spárgasalátától, itt a spárga roppanósra van párolva és melegen kerül az eper mellé, végeredményként egy langyos salátát vagy ha jobban tetszik köretet adva bármilyen ételhez.

Epres spárgasalátaHozzávalók: 25 dkg zöld spárga, 25 dkg fehér spárga, 25 dkg eper, csipet só, 2 cl citromlé, 2 cl balzsamecet, 4 cl extra szűz olívaolaj, kevés frissen őrölt bors

A spárgákat megtisztítom, a zöldet ha roppanós vékony, akkor nem hámozom csak a végüket távolítom el a már jól bevált módszerrel: két kezembe fogom, meghajlítom az alsó harmadnál és ahol eltörik, onnan tuti, hogy nem fás. A spárgavégeket sem dobom ki, itt olvashatjátok, hogy mi lesz a sorsuk.
A fehér spárgából is érdemes ehhez a recepthez vékony, friss darabokat beszerezni, végeit letöröm és zöldséghámozóval megtisztítom. Az előkészített spárgákat pároló edénybe darabolom és sós víz felett megpárolom – kb 5 perc a forrásban lévő víz felett, lefedve.
Az epret megmosom és négybe vágom a lecsepegtetett darabokat, majd egy tálba teszem. Míg a spárga párolódik, elkészítem az öntetet: összekeverem a citromlét, az olajat és a balzsamecetet és belekeverek egy kevés frissen őrölt borsot.
Amikor a spárga kész, még melegen hozzáadom az eper darabokhoz és leöntöm az öntettel. Gyengéden összerázom és tálalom.

epres spárgasalátaA végére egy kis “spárga tan” 🙂 Arról sokan írnak, hogy a spárga magas vitamin tartalma miatt is kedvelt zöldségfélénk. Arról is esik néhány helyen szó, hogy remek fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő, magas a fehérje, a folsav, a rost és a foszfor és mangán tartalma.
Alacsony kalóriatartalma és vízhajtó hatása miatt ideális súlycsökkentő diétákban.
De azt tudod hogy folsav tartalma miatt a rendszeresen fogyasztott spárga csökkenti a sokaknál fennálló folsav hiányt, ami a fáradtságért, a rossz általános közérzetért és koncentráció hiányért is felel?
Egyes kutatások szerint a spárga a belek helyreállításában is fontos szerepet játszhat, hiszen rendszeres fogyasztása segíti a jótékony baktériumok szaporodását, akár egy probiotikum.
Az pedig csak hab a tortán, hogy komoly afrodiziákumként is számíthatunk a spárgára…

Pin It

Vélemény, hozzászólás?