Cserépben sült csokis kuglóf

karácsonyi csokis kuglóf

Az történt, hogy Marka barátnémtól isteni finom csokis kuglófot kaptam karácsonyi ajándékba… aztán az is történt, hogy ki kellett találnom néhány nagyon különböző embernek karácsonyra valami kis apróságot…

így esett, hogy a sütemény sütésre esett a választásom, mivel volt egy tavaly óta dédelgetett tervem, így egyértelmű volt, hogy kipróbálom Ildinél látott cserépben történő sütési technikát. Ez már akkor is nagyon tetszett, de a rahátos kalácsot már megsütöttem, sőt a rahát is elfogyott, így esett a választásom Marka csokis kuglófjára.

Mindkét választás remek volt, szerették egymást 🙂 Én pedig a végeredményt 🙂

csokis kuglóf cserépben sütve10 db 9 cm-es cserepet vásároltam (ááá, nem néztek nagyon hülyének a kertészetben… a cserepes osztályon rajtam kívül egy teremtett lélek nem volt 🙂 ), ebbe dupla adag készült az eredetihez képest a csokis kuglófból, plusz még egy lett volna, ha lett volna 🙂

A recepten a duplázáson túl csak annyit változtattam, hogy kandírozott citrus héjakat apróra vágtam és ezt még pluszban a tésztához adtam, hogy egy kis karácsonyi jelleget kölcsönözzek a végeredménynek.

Hozzávalók: 10 (+1) 9 cm cserépből készült virágcserép, úgy 3 méter sütőpapír, 8 tojás
44 dkg nádcukor + kb 5 dkg porcukor a szóráshoz, 20 dkg darált dió,
20 dkg cukrozott kakaópor, 10 dkg Holland (típusú) kakaópor, 24dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor, 4 dl tejföl, 2 dl olaj, 10 dkg apróra vágott kandírozott citrom és narancs héj.

Kezdtem azzal, hogy hideg vízbe beáztattam a cserepeket, és leszedtem róluk mindenféle címkét. Mint kiderült, a cserépről egyszerűbb volt a címkét szárazon leszedni, ne azzal áztassuk be 🙂

A tojásokat a cukorral alaposan kikevertettem a robotgéppel, egészen fehéredésig, majd hozzáadtam az előzőleg elkevert kakaóporokat, lisztet, darált diót és a sütőport és ezzel is jól összekevertem. Végül folyamatosan keverve belecsurgattam az olajat, majd a tejfölt

A cserepeket közben kiszedtem a vízből, és hagytam lecsöpögni, majd sütőpapírral béleltem őket:

cserépben sült kuglófés egymás mellé állítottam egy alacsony peremű tepsire.
3/4 ig, pontosabban a cserépen lévő peremig töltöttem őket a tésztával, majd hideg, 180 fokra állított sütőbe toltam az egésze tepsit és kb 50 percig sültek (tűpróba).

A sütőből kivéve (vigyázat, nagyon nehéz!) még forrón megszórtam porcukorral és egy kevés kandírozott citromhéjjal.

cserépben sült kuglófMásnap filccel feliratoztam, nevekkel láttam el a cserepeket, majd celofánba csomagolva várták sorsukat:)

cserépben sült kuglófNagy sikere volt a kis csomagoknak a megajándékozottak körében 🙂

cserépben sült kuglóf

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?