Őszi rakott zöldségtorta

zöldségtorta

A napokban volt már egy, az őszi színek által ihletett zöldség ragu, most vendégvárónak egy zöldségtorta készült, ugyancsak az ősz jegyében, szépséges színeivel vidámságot, jó kedvet csalva az arcokra ezen a borús napon. No és persze a beígért heti tökölés sem maradhatott el 🙂

Arra ébredtünk, hogy a hirtelen jött hideg vagy a hosszúra nyúlt napsütéses ősz, nézőpont kérdése, november 1-re bizony esős, nyirkos, ágyban maradós napnak ígérte magát (így estefelé mikor e sorokat írom már kiderült, nemcsak ígérte, be is tartotta, igazán rövid szünetekkel egész nap esett) Olyan ételt képzeltem mára, ami felidézi az ősz gyönyöreit, szépséges színeit, emellett pedig “többfunkciós”, hússal és hús nélkül is fogyasztható mindenki kedvére.
Így készült el ez a zöldségtorta, a játékosság kedvéért torta formában, de tepsiben is bátran megsüthető, szerintem kocka alakban is igazán szép látvány lesz.

zöldségtortaHozzávalók közül szerintem egy-két kihagyhatatlant említenék meg, néhány szem főtt burgonya, egy nagyobb szelet sütőtök, 2 tojás, 1 nagy doboz tejföl, 10 dkg sajt, só, bors, zöld fűszerek.
A többi ami volt a konyhában alapon került bele, itt már inkább a rétegezésnél figyeltem csak arra, hogy szép színes legyen, no és persze passzoljanak az ízek.

zöldségtortaA legaljára került egy sor burgonya szelet, zeller karikákra vágva, rá cékla, majd két kemény tojás felkarikázva, aztán sütőtök réteg, újabb burgonya karikák, lila káposzta vékonyra szelve, cukkini, zöldpaprika, és friss cékla levelek, zárórétegnek pedig újra burgonya karikák. És itt álljunk meg egy szóra, nem tévedésből írtam, hogy a cékla levelei is belekerültek! Sokan kidobálják, pedig a friss cékla levél igen fontos vitaminokat tartalmaz, valamint nem mellesleg nagyon finom! Remek a zsenge levelekből készült saláta, de gyümölcscentrifugába is kerülhet egyéb összetevőkkel. Kóstoljátok meg!
A tejfölt elkevertem két tojással, sóval, borssal, oreganóval, és ezzel két három rétegenként meglocsoltam a zöldséget, majd a tetejére is ezt kentem, végül került rá a reszelt sajt. A burgonyán és kemény tojáson kívül minden nyersen került bele. 180 fokos sütőben először egy sütőpapírral a tetején sült 30 percet, majd a papír levétele után, a sajt pirulásáig további kb. 15 percet.

Tálaltam salátával,

zöldségtortaParaj halmokkal,

zöldségtortaés aszalt szilvával sült oldalassal.

zöldségtortaMelegen és hidegen egyaránt fogyasztható, a szemet gyönyörködtető színein túl, igazi vitamin bomba.

Pin It

Vélemény, hozzászólás?