Kefíres kifli – dióval

Kefíres kifli - dióval

Sokáig keresgéltem és kísérleteztem egy olyan kelt tészta recepttel, ami gyorsan megvan, többféleképp ízesíthető sósan és édesen is finom, gyors vacsora vagy reggeli, valamint saját igényeinknek megfelel, tehát nem fehér lisztből készül és kevés cukorral is jól használható

A másik fontos kritérium, hogy sós töltelékkel is jól működjön a tészta, így ez is belekerült a receptbe, úgyhogy nemcsak dióval, de mondjuk tökmaggal is nagyon finom.

A fotók a megszokottól eltérően most csak fázis fotók… De milyen jó, hogy csináltam fázis fotókat, hiszen a sütőlemezről elfogyott a kifli, egyéb pózolós fotókra nem volt idő 🙂

Hozzávalók (kb 32 kis kiflihez): 50 dkg liszt (nálam ez 10 dkg sima liszt és a többi graham liszt, ez a tészta színén is látható), 0,5 dl tej, 1 kis pohár kefir, 60 gr nád cukor, 3 dkg élesztő, 5 dkg olvasztott vaj
1 narancs vagy citrom reszelt héja, 2 tojás (ebből az egyik kenni)
jelen esetben dió a tetejére és egy pici cukor (nád cukor)

A meleg tejben a cukorral, felfuttatom az élesztőt, majd az átszitált liszthez adom a tojással és a reszelt narancs héjjal. Alaposan kidolgozom a tésztát, majd meleg helyen kelesztem.
1 óra kelesztés után négy cipóra szedem, ezeket kör alakúra nyújtom, majd megkenem vajjal és aki szereti itt édesíthet rajta még, cukrozd vagy akár sózd meg bátran – ha sózod, akkor a tetejére még mehet a dió, de ott a cukrot hagyd el!
A kör alakot nyolc cikkre vágom, és a szélesebb végétől feltekerem.

Kefíres kifli - dióvalMiután megkentem tojással, a tetejét megszórom durvára tört dióval, és csipetnyi cukorral és 10-20 percig pihentetem.

Kefíres kifli - dióvalElőmelegített sütőben 180 fokon, pirosra sütöm.

Kefíres kifli - dióvalA feltekert kiflik este elkészíthetők, letakarva hűvös helyen jól elvannak éjszaka és reggel is süthetők, így gyorsan van reggeli, vagy egészséges tízórai.

 

 

Pin It

2 hozzászólás a(z) “Kefíres kifli – dióval” bejegyzéshez

  1. Szilveszterkor készítettem én is kefíres kiflit, de csak sósan. Akkor én azt az ötletet kaptam, ha szeretjük az erőset, akkor a kinyújtott tésztára erőspistával kikevert vajat kenjek. Mondanom sem kell, először a pistás kiflik fogytak el, pedig először mindenki sziszegett. Érdemes kipróbálni. 🙂

Vélemény, hozzászólás?