Kolbászos kalács

Kolbászos kalács

Én ezzel leptem meg Párom Valentin napra. A kalácsot imádja, a kolbász a gyengéje, így csak azt kellett kitalálnom, hogy hogyan csomagoljam össze őket…
Nem mondom, hogy nem voltak kétségeim az elején…

Kalácsot már sokszor sütöttem, de csak a Nagyim félét és nem szoktam tölteni. Úgy szeretjük, ahogy van, sütöm simán, vagy kakaósan esetleg húsvétra medvehagymásan, de darabos töltelékkel még nem csináltam.
A tölteléken kívül, szerettem volna kipróbálni új kalács tésztát is, már rég kinéztem magamnak Limaránál egy foszlós kalácsot és tényleg csak egy iciri-picirit változtattam a recepten, azt is csak a körülmények miatt. Úgy tökéletes ez a tészta ahogy van, nagyon tetszett, biztos, hogy a közeljövőben sima kalácsként is megsütöm.

Hozzávalók: 2 dl habtejszín, 1 egész tojás, 1 mokkáskanálnyi só, 1 evőkanálnyi cukor, 50 dkg + 3 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 egész tojás a lekenéshez
30 dkg füstölt kolbász

1 dl langyos tejben a cukorral megfuttattam az élesztőt, a 3 dkg lisztet rászórtam a tetejére és 20 percre félre tettem. A lisztet átszitáltam, belekevertem a sót, hozzáadtam a tejszínt és a tojást, majd belekevertem az élesztős tejet. Alaposan kidagasztottam, majd egy órára letakarva meleg helyere tettem.
Amikor a tészta a duplájára kelt, három részre vettem az elsőből 3-as fonással csináltam egy alapot, erre rendeztem a kolbászt. Én ketté vágtam a kb. 35 cm hosszú kolbászt, ehhez igazítottam a kalács nagyságát is, majd az egyik darabot hosszában is kettévágtam így került az alap tésztára.
A második tészta adagot ketté vettem, az alapként szolgáló tészta duplája hosszúságra sodortam, majd félbehajtva összetekertem, így jártam el a másik felével is a tésztának – ezek lettek az oldal falak. A harmadik tészta kupacból ismét hármas fonással elkészült a “tető”, ezzel borítottam be a kolbász halmot, majd a két oldalsó részre a tekervényeket fogpiszkálóval rögzítettem a kolbászhoz a biztonság kedvéért.
Ekkor nagyjából így nézett ki:

Kolbászos kalácsItt egy kicsit kétségbe estem, hogy mi is lesz ebből, de már szétszedni nem akartam, így bíztam a lehetetlenben, lesz ebből kalács 🙂
Kb 40 percet pihent letakarva meleg helyen, aztán lekentem a felvert tojással, majd 220 fokos sütőbe toltam és kezdtem megnyugodni, ahogy szépen nőtt a tészta…
40-45 perc alatt sült meg szép pirosra.

Kolbászos kalácsA végeredmény szerencsére nagyon szép formájú kalács lett.
A tésztája fenséges, az íze is tökéletes. A megajándékozott csak annyit mondott: “Ennél jobbat ki sem találhattál volna”

Kolbászos kalács

Pin It

Vélemény, hozzászólás?