Töpörtyűs pogácsa 2.

Töpörtyűs pogácsa

Örök dilemma számomra, hogy töpörtyű vagy tepertő? A családban hívtuk így is, úgy is, ráadásul ez még csak nem is volt vidékhez köthető, kinek mikor hogy jutott eszébe 🙂 No, azt hiszem ezt a jó szokást fogom én is továbbvinni, mikor melyik jut eszembe, mindenki nézze el nekem ebbéli következetlenségemet…

Viszont ezt a pogácsát akár töpörtyűsnek, akár tepertősnek hívom nagyon finom. Kicsit időigényes az elkészítése, mint általában a hajtogatós pogácsáké, de igazán megéri az időráfordítást. Ráadásul most figyeltem az időre is, így tényleg nagyon szépséges réteges pogácsa a végeredmény.

Töpörtyűs pogácsaAz első gondolatom az volt, hogy tejfölös pogácsát sütök, de amikor vettem ki a tejfölt a hűtőből, megláttam a maradék töpörtyűt és ez átszerkesztette az elképzeléseimet… De ez gondolom már senkinek nem újdonság 🙂 A tetejére pedig egy kis pirított tökmag került, abból is épp csak ennyi maradt a tökmagos kenyérből.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 tojás (+1 a kenéshez), 3 dl tejföl, 5 dkg + 5 dkg zsír, 3 kávékanál só, 3 dkg élesztő, 1,5 dl tej, 1 evőkanál cukor, kb 10 dkg liba tepertő darálva

A langyos tejben elkeverem a cukrot és felfuttatom az élesztőt. Amíg az élesztő elkezd dolgozni, átszitálom a lisztet, a közepébe beleütöm a tojásokat, hozzáadom a tejfölt, az 5 dkg zsírt és a sót, végül az élesztővel alaposan összedolgozom. Nagyon lágy tésztát kell kapni, de erősen függ a liszt minőségétől is. Ha nem elég lágy picit bevizezem a kezem és úgy lágyítok rajta, ha túl ragadós akkor apránként pici liszt megy még bele. A lényeg, hogy ne ragadjon, de lágy, rugalmas tészta legyen. letakarom és 20-25 percre meleg helyre teszem.
Ezután kicsit átforgatom a lisztezett deszkán, majd kb 1 cm vékonyra nyújtom, téglalap alakban és megkenem a második 5 dkg zsírral, majd rászórom a darált töpörtyűt.
Jön a hajtogatás. Most nem fényképeztem, akinek segítség kell hozzá, itt megtalálja a múltkori képeket. A tészta ebben az állapotban is lágy, de nagyon könnyű vele dolgozni, vékonyan lisztezem a munkafelületet minden nyújtásnál.
Az alsó harmadot felhajtom a tészta közepéig, a felső harmadot ráhajtom, majd jobbról behajtom a tésztát szintén középre és balról rá a másik felét. Igazán a sorrend mindegy, a lényeg jegyezzük meg hogy csináltuk és a következő 2 hajtást ugyanabban a sorrendben csináljuk.
45-50 percre visszateszem a kelesztőtálba (vagy letakarom ott a pulton) és pihentetem.
Ezt a műveletet még kétszer megismétlem.
Amikor az utolsó hajtogatás ideje is lejárt kb 2 cm vastagra nyújtom a tésztát, kiszaggatom, a tetejét megkenem felvert tojással és megszórom a mozsárban megtört pirított tökmaggal. Érdemes nem túl közel rakni egymáshoz mert szépen nőnek, egyesek el is borulnak 🙂
A sütőt előmelegítem 200 fokra és nagyjából 15-20 perc alatt megsül.

Töpörtyűs pogácsaEz a pogácsa tegnap készült és még ma is nagyon finom, puha, pedig csak egy konyharuhával letakarva várja sorsát a konyha pulton.

Töpörtyűs pogácsaMa az esti kártyacsata közben nem volt ideje megszáradni 🙂

Töpörtyűs pogácsa

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?