Tegnap megint ékszakába nyúlt a játék, így későn is keltünk és bizony többen is voltunk reggelire, mint általában 🙂 Gondoltam meglepem a reggelizőket egy jó lángossal, mivel nem számoltam velük, így kenyérrel bizony szűken álltunk 🙂
Ezt a lángost két okból is szeretem, először is, mert nagyon gyorsan készen van, tulajdonképp “fél órás lángos”-nak is nevezhetném, másrészt pedig ha marad a tésztából, csak befóliázom vagy olajozott zacsiba teszem és be a hűtőbe, másnap is lehet sütni belőle reggelire akár lángost, akár lángosba sült kolbászt vagy egyéb finomságot 🙂
Párom anyukája készít hasonlót, de ő tejföllel és főtt burgonyával, esetleg maradék krumplipürével készíti, az ő receptjét alakítottam át egyszer kefirrel és burgonya nélkül, azóta csak ezt sütöm.
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dl tej, 200 g kefir, 2 dkg friss élesztő (vagy 2 mokkáskanálnyi szárított), 1 mokkáskanálnyi cukor, 1 csipet só
A hozzávalókat összekészítjük egy tálba és géppel vagy kézzel alaposan kidagasztjuk. Nem tévedés, nem futtatok előre élesztőt, ahogy keleszteni sem fogom különösebben. Csak gyorsan, egyszerűen. Amikor a tészta kész, nem ragad, elválik az edény falától, akkor a dagasztótálat letakarom és kb. 20 percig békén hagyom 🙂 Amikor az olaj már forró, akkor kiborítom a tésztát a konyhapultra és hosszúkás formára hengergetem, majd egyenlő darabokra vágom. Olajos kézzel a darabokból formálom a lángost, amit forró olajban két perc alatt készre sütök.
Sütés közben egyszer megfordítom, aztán már mehet is a papírtörlőre, majd forrón az asztalra. Most fokhagymával kínáltam.