Gyors és egyszerű nyuszi zsemlék, teljes kiőrlésű lisztből és napraforgókrémmel

nyuszi zsemle

Nemrégiben a kezembe került a nagy Donum Terrae teszt kapcsán egy eddig ismeretlen krém, a napraforgókrém. Már első kóstolásnál eszembe jutott, hogy bizony ez kenyérbe, zsömlébe lenne igazán jó alapanyag, de akkor nem ez volt a cél… Most kipróbáltam!

Pontosan az elvárásaimnak megfelelő zsemléket kaptam, amiket most, így Húsvét közeledtével természetesen megcifráztam egy kicsit, nyuszisra véve a figurát 🙂 A napraforgókrémről itt olvashattok bővebben, kiadós, finom és nagyon jól használható pékáruba! Mint a képen látható csibe tekeréssel is próbálkoztam, de azt még ki kell találnom, mert ezek szerintem jobban hasonlítanak egy jól lakott és feltekeredett kígyóra, mint csibére 😀 Bár így mondhatom, hogy ott a csibe, csak megette a kígyó 🙂
De a nyuszik nekem tetszenek 🙂

nyuszi zsemleHozzávalók: 35 dkg teljes kiőrlésű liszt, 5 dkg kenyérliszt, 5 g szárított élesztő, 2-2,5 dl langyos víz, csipet cukor, 1 teáskanál só, 1 evőkanál napraforgókrém
hántolt napraforgómag és néhány levél rozmaring a díszítéshez

A hozzávalókat dagasztógéppel összekevertem, először 1,5 dl vízzel, majd fokozatosan adagolva hozzá a többit, nekem a liszt ennyit vett fel. Alaposan kidagasztottam, majd letakarva 30 percig kelesztettem.
Lisztezett felületre borítottam a tésztát, és csak úgy a kezemmel egy téglalappá igazítottam. A téglalap rövidebb oldalából vagdaltam úgy 1 cm széles csíkokat, ezt megsodortam kicsit és ebből tekertem a nyuszikat.

nyuszi zsemleSütőpapírral bélelt tepsire tettem, tojásfehérjével megkentem és a napraforgómagból lett szeme, szája, majd a rozmaringlevélből a bajsza. 15 percet pihentettem, utána 180 fokos előmelegített sütőben, kb 20-25 perc alatt sült készre.

nyuszi zsemleTermészetesen ennyi nyulat már őrizni kell, hogy ne szaladjanak szét a szélrózsa minden irányába 🙂

nyuszi zsemle

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?