Mentes mákos kalácska

Mentes mákos kalácska

Igen, igen, ez már tényleg a majdnem minden mentes kategória… Sajnos vannak (nem is kevesen) akik halmozott ételallergiával élnek, glutén-, tej-, tojás- és cukormentesen pedig nem mindig egyszerű megtalálni a megfelelő sütit.

A karácsonyi ötletelést megkönnyítendő készítettem ezt a paleo minden mentes mákos kalácskát, az általam nagyon kedvelt Éléskamra keltes élmény lisztkeverékből, amit tojásmentesen készítettem most el. Az én receptemben mák szerepel, de ez természetesen cserélhető dióra, gesztenyére, szinte bármire ízlés szerint.
A tésztával még így tojásmentesen is nagyon egyszerű dolgozni, a töltése sem okoz gondot, kicsit megdíszítve pedig a karácsonyi asztalon is megállja a helyét.

Mentes mákos kalácskaHozzávalók: 300 g keltes élmény lisztkeverék, 40 ml friss citromlé, 50 g lágy kókuszzsír (plusz a tetejére lekeni), 40 g édesítő, 220 ml víz
töltelék: 6 evőkanál darált mák, 6 evőkanál kókuszolaj, 20 g édesítő

Elkevertem a vizet, a citromlét és a kókuszolajat, majd hozzáadtam a lisztkeveréket és alaposan kidolgoztam a tésztát. Félretettem fél órára.
A töltelékhez a hozzávalókat kikevertem.
A tésztát átgyúrtam, 6 részre vettem és kis téglalapokat nyújtottam belőle lisztezett (manióka, tápióka, stb) felületen.
Mint a rétesnél, megkentem mákkal az egyik hosszanti oldalt, kb a tészta feléig, úgy hogy a szélét kihagytam. aztán feltekertem és a kalács sütőbe tettem

Mentes mákos kalácskaOlvasztott kókuszzsírral lekentem és pihentettem egy órát.
Előmelegített 200 fokos sütőben 10 percig sütöttem, aztán visszavettem a hőt 180 fokra és további 20 percig sütöttem.

Mentes mákos kalácska

Pin It

Vélemény, hozzászólás?