Sós kalács virág

ordás kalács

Ma reggelre leesett az első hó az idén végre nálunk is, bár nem sok, de így hajnalban még szép fehér a kert tőle 🙂 Gondoltam ez remek alkalom, hogy egy szép őszi napfényes képekkel illusztrált kalácsot mutassak, kicsit átmelegítendő a hideg reggelt 🙂

Szóval ez a kalács még szeptemberben készült, akkor az egyik termelői piacon felfedeztem egy bácsit, aki nagyon finom sajtjai mellett többféle ízesítésű ordát is árult. Az orda tulajdonképpen a savóban maradt fehérjék kicsapatásával nyert lágy sajtféleség, amit túróként használunk 🙂 Jó kis zagyvaság, ugye? De tényleg így van, a sajtokhoz tartozik, felhasználása mégis inkább olyan, mint a krémes túróé… Remek felhasználási lehetőség az ordás palacsinta, amit én Erdélyben ettem először, a frissen kisült palacsintát ordával kenték meg és apróra vágott kaporral szórták meg, majd így feltekerve langyosan tálalták. Nagyon finom 🙂 Nos visszatérve a bácsikámhoz, remekül elbeszélgettünk és meg is kóstoltatta ott helyben velem az ordát, mert mondta, hogy ő bizony egy csipet sót tesz bele, mert így sokkal finomabb… Részben finomabb, részben jobban eláll, de tény, isteni ordát árult a kisöreg, így nem volt kérdéses, hogy került a kosárkámba 🙂
Persze itthon jött a gondolkodás, hogy az én híresen finnyás Párommal ezt hogy etessem meg 🙂 Így került a kalácsba, mert tudtam, abban biztos lesz a siker!

ordás kalácsHozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg olvasztott vaj, 1,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál s, 1 tojás a lekenéshez
Töltelék: kb 20 dkg enyhén sós orda (közben csipegettem belőle, úgyhogy a vásárolt 25 dkg már tuti nem volt meg 🙂 ), 1 gerezd fokhagyma

A langyos tejben a cukorral megfuttattam az élesztőt, a 3 dkg lisztet rászórtam a tetejére és 20 percre félre tettem. A lisztet átszitáltam, belekevertem a sót, majd belekevertem az élesztős tejet és az olvasztott vajat. Alaposan kidagasztottam, majd egy órára letakarva meleg helyre tettem.
Közben meghámoztam egy gerezd fokhagymát, összezúztam és belekevertem az ordába. nem kell bele több, épp csak a pikantéria kedvéért egy pici.
Amikor a tészta a duplájára kelt, lisztezett felületen kinyújtottam téglalap alakúra és kb fél cm vastagra, megkentem az ordával, mint egy rétest és feltekertem. Bő centiméter vastag szeletekre vágtam és a csúcsos kis végeit középre rakva virágszirom szerűen körberaktam a szeleteket egy sütőpapírral terített sütőlemezen. Viszonylag szorosan raktam a szeleteket, hogy az újabb kelesztéskor már összesimuljanak és egybesüljenek!

30 percre letakartam, közben a sütőt 180 fokra előmelegítettem, mielőtt beraktam volna a virágot, a tésztás részeket lekentem tojássárgájával, így sütöttem 35 percig.

ordás kalácsUgyan a képek melengető napsütésben készültek, de ez a kalács egy nagy hócsata után is remek uzsonna egy forró teával 🙂

ordás kalács

 

Pin It

Egy hozzászólás a(z) “Sós kalács virág” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?