Medvehagymás, túrós csavart

Medvehagymás, túrós csavart

Tobzódok még egy kicsit a medvehagymás receptekkel, mert nagyon szeretjük 🙂 Ezt a sós kalácsot is nagyon jó feldobja, nincs benne sok, épp csak egy pár levél az íz kedvéért 🙂

Ez a kis csavart, tulajdonképp egy sós kalács, nincs benne semmi ördöngösség, de krémes túró és a medvehagyma íze nagyon feldobja. Akár reggelire, vagy szendvics helyett is megállja a helyét.

Medvehagymás, túrós csavart

Hozzávalók: 30+3 dkg liszt, 10 dkg olvasztott vaj, 1,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, 1 kávéskanál só, 1 tojás a lekenéshez
25 dkg túró, 2 evőkanál tejföl, 5-10 medvehagyma levél, só

A langyos tejben a cukorral megfuttattam az élesztőt, a 3 dkg lisztet rászórtam a tetejére és 20 percre félre tettem. A lisztet átszitáltam, belekevertem a sót, majd belekevertem az élesztős tejet és az olvasztott vajat. Alaposan kidagasztottam, majd egy órára letakarva meleg helyre tettem.
A túrót elkevertem a sóval, tejföllel, a medvehagymát széles csíkokra vágtam.

Amikor a tészta megkelt, két részre vettem és egyesével vékonyra nyújtottam. Az egyharmad részét beborítottam a medvehagyma felével, majd a túró felét elrendeztem rajta és szorosan feltekertem, mint a rétest. A másik tésztával ugyanígy jártam el. A két viszonylag vékony tekercset három-három részbe vágtam, majd kettesével összetekertem, mintha kötelet sodornék, a végeit jól elnyomkodva. Sütőpapírral borított tepsire tettem és fél órát pihenni hagytam. A sütőt előmelegítettem 180 fokra, lekentem a szépen megnőtt csavartkáimat egy felvert tojással és kb 30 perc alatt pirosra sütöttem.

Medvehagymás, túrós csavart Húsvétra a sonka mellé is jó szívvel ajánlom, kenyér helyett 🙂

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?