Elmondhatom, az idén a végére hagytam a legjobbat 🙂 Nálunk ez az ízletes, ropogós sokmagos háromszög lesz az esti rágcsálnivaló. Glutén-, tej-, tojás-, és szójamentes…
Volt nekem egy régi receptem a sokmagos kréker, amit nagyon szerettünk. Ezt a receptet készítettem most el, mindenmentes változatban, méghozzá, paleo diétába is beilleszthető formában. Így pl. aki paleo szerint étkezik, ezt a sokmagos paleo krékert eheti apró magvas finomságként, hogy sok-sok pénzérme csörögjön a pénztárcájában az új évben 🙂
Néhány gondolat a sajtokról: nekem bevált, hogy ha nem is mindennapos fogyasztásra, de a 20 hónapon túl érlelt sajtok beleférnek mind a laktóz intolerancia, mind a tejfehérje miatt tartott diétámba. Ezek a sajtok már nem tartalmaznak laktózt és az érlelési idő alatt a tejfehérje is távozik belőlük. Ha valaki ebben nem bízik, akkor olvadós növényi sajttal is elkészíthető a recept, illetve vegán étrendbe is ezekkel állítható be.
Hozzávalók: 250 g lenmagliszt, 50 g zöldbanán liszt, 1 teáskanál foszfátmentes sütőpor, 50 g parmezán (20 hónapig érlelt), 100 g 24 hónapon túl érlelt cheddar sajt), 10 g chia mag, 150 g magkeverék (tökmag, lenmag, szezámmag, mandula – én ezt használtam), 70 g kókuszolaj + a lekenéséhez egy kevés, 180 g víz
Összekevertem a magokat, a liszteket, a folyékony állagú kókuszzsírt, beleszórtam a parmezánt és a reszelt sajtot és és a vizet folyamatosan adagoltam hozzá gyúrás közben. 20 percet pihentettem, majd szilikon lapon kb 2-3 mm vékonyra nyújtottam. Nagyjából 5 cm széles csíkokra vágtam és ezekből vágtam háromszögeket
Sütőlemezre tettem lehet szorosan, lényegesen nem nőnek meg, majd kókuszolajjal lekentem őket. 190 fokra előmelegített sütőbe tettem, 15 percig sütöttem. A sütőlemezen kell hagyni, míg teljesen ki nem hűl!